1ust derya av

 

GÜNCEL HABERLER

SPOR HABERLERİ

Av tüfeklerinin kullanılacağı ava göre istenilen randımanı vermeleri, çaplarına ek olarak, "şok"larıyla sağlanır. Saçma atmak için yapılmış namluların en ucundaki birkaç santimlik kısmında, bir miktar daralmalarına "şok" denir (bazı tüfeklerde aynı sonuç namlu çapını önce iyice büyütüp sonra namlunun orijinal çapından daha büyük bir çapa daraltarak sağlanır). Şoklar derecelerine göre saçma huzmesini değişik oranlarda dağıtırlar. Saçmaların bu dağılma şekil ve çapına GRUPMAN denir. Uluslararası standartlara göre, 36.5 metre mesafede 76 cm çapında bir daireye;

Şoksuz (5 no silndir şok) tüfek, saçmalarının % 40 ını
¼ Şoklu (4 no şok) % 50 sini
½ Şoklu (3 no şok) % 60 ını
¾ Şoklu (2 no şok) % 65 ini
Tam Şoklu (full şok 1 no şok) % 70 ini

isabet ettirir. Yukarıda belirtilen 1 metre çapındaki daire, uçar hedefler için (ister bıldırcın olsun ister kaz veya trap/skeet plakası) belirli bir hedef için ve o hedefin normal vuruluş mesafesinde saçmanın dağılması istenilen ideal çap veya grupmandır Vurulacak hedefe göre seçilen saçma boyu da bu dağılımın sıklığını veya yoğunluğunu tayin eder.

Şoklar ve grupman av tüfeğinin etkili atış mesafesini de etkiler. Şöyle ki, ?Silindir Şok? ile 25 metre mesafede elde edilen 1 metre çaplı daireye vuran %50 saçma yoğunluğu, 4 no Şok? ile 35 metrede, 3 no Şok? ile 45, 2 no Şok? ile 50, 1 no(full) ise 55 metrede elde edilir.

Vurulacak hedefin büyüklüğüne göre saçma seçimi yapıldığında (skeet/trap plakası veya bıldırcın için şoksuz veya 4 no şokla bir tüfekle 8-9 no saçma kaz avı için tam şoklu tüfekle 3-1 no saçma ve arada kalan avlar için de uygun şok ve 7-4 arası saçma boyları seçildiğinde) ideal olarak hedefe 4-6 adet civarında bir saçma miktarı vurur. Bu da uygun mesafede ?uygun? saçma boyu ve düzgün bir atışla hedefin kesin olarak düşürülmesini sağlar, pek yaralı bırakmaz.

Aynı şekilde, 20 numara bir tüfek uzun mesafeli atışlarda (mesela; kaz avında) aynı şoku olan bir 12 numara tüfek kadar etkili olamaz. Bunun yanı sıra, çok yürünecek, ufakça hedeflere hafif dolular atılacak bir avda da hafif bir 20 numara tüfeğin yerini pek başka tüfek alamaz. Namlu şokları aşağıda görülen şok işaretleri veya namlu altında kontrol damgaları yanında verilen çap ölçüleriyle belirtilir. Bazı tüfeklerde ise aşağıdaki işaretler kullanılır:

Şoksuz = Cylinder veya veya 5 no
¼ Şok = Imroved Cylinder veya 4 no
½ Şok = Modified veya 3 no
¾ Şok = Improved Modified veya 2 no
Tam Şok = Full veya 1 no

Şoklarda etkili menzil

5 numara (*****) 17m. 30m.
4 numara (****) 20m. 35m.
3 numara (***) 22m. 40m.
2 numara (**) 25m. 45m.
1 numara (*) 27m. 75m.

1 numaralı şok ile mevcut atış mesafesi aslında maksimum 55 mt. dir. ancak bu şok ile +0 gurubu yani 01 02 03 04 saçma numaralı fişekler atıldığında 75 mt ye kadar menzil oluşur.

Hava Durumu

Fair

26°C

Trabzon

Fair

Humidity: 17%

Wind: 19.31 km/h

  • 24 Mart 2016

    Partly Cloudy 21°C 14°C

  • 25 Mart 2016

    PM Showers 17°C 9°C