1ust derya av

 

GÜNCEL HABERLER

SPOR HABERLERİ

Bu ırkların adları; Irka dair köpeklerin, avın yerini sezdikleri anda verdikleri reaksiyonda (on point) aldıkları durumdan (ferma) gelir. Hareketsiz bir pozisyonda adeta bir heykeli andıran bir vaziyet alan ferma ırkları; Bu duruşlarıyla avcıya, avın yerini işaret ederler.

Özellikle bıldırcın, keklik ve çulluk gibi ormanın sık örtüsünden veya bozkır (step) ikliminin hakim olduğu yerlerdeki bitki örtüsünden yani ''yerden'' havalanan kuşların avcılığında bu ırklar, sözcüğün tam anlamıyla biçilmiş kaftandırlar.

 

POINTER

ALMAN TEL TÜYLÜ PUANTERİ

ALMAN KISA TÜYLÜ PUANTERİ

BRITTANY SPANIEL

İRLANDALI SETTER

MACAR VIZSLA

WEIMARANER

GORDON SETTER

İNGİLİZ SETTER

VIZSLA

İTALYAN POINTER

FRANSIZ POINTER

WIREHAIRED POINTING GRIFFON

 

POINTER

pointer

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek
Diğer Adları: English Pointer, İngiliz Pointer, Poyıntır, İngiliz Puanteri
Rengi: Kırmızımsı kahverengi, limon sarısı, siyah, turuncu ve bu renklerin herhangi birisiyle baskın beyaz veya beyazla karışım
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1600'ler
Orijinal İşlevi: Avı işaret etme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları, arkadaş
Ortalama Ömür: 12-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 25-34/20-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-71/58-66 cm

Temel Özellikleri
Aristokrat, çocuklara karşı sabırlı, duygulu, zeki, temiz, gayretli ve coşkulu bir avcıdır. Evde sakin ve akıllı olup her duruma uyum sağlayabilir. Şüpheli bir ses duyduğunda havlar, fakat bekçi köpeği değildir.

Neler Yapar?
Adı (pointer: işaret eden), avın varlığını sezdiği zamanki duruşunu betimler. Heykelsi, hareketsiz duruşu daima gösterişlidir. Yorulmak bilmez. İtaatkardır. Koku alma duyusu olağanüstüdür. Çulluk, bıldırcın ya da sülün avına gayet iyi uyum sağlar. Bununla birlikte her türlü avda kullanılabilir.


Kökeni
En güvenilir tahminlere göre 2 yüzyıl kadar önce İtalyan Pointeri, Tilki Tazısı, Bloodhound, Greyhound, Newfoundland, Setter ve Bulldog cinsi köpeklerin çiftleştirilmesiyle geliştirildi. Bu, inanılmaz bir karışımdır ama çok iyi sonuç verdiği kesindir. Modern pointer, seksen yıldır varlığını sürdürmektedir.

 


ALMAN TEL TÜYLÜ PUANTERİ

alman tel tyl puanteri


Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek, çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Deutscher Drahthaariger, Vorstehund, German Pointer Wirehaired,Drahthaar, Alman Kalın Tüylü Poyintır
Rengi: Kırmızımsı kahverengi ve beyaz, kulakları ve kafasında baskın kırmızımsı kahverengi (bu renk, parlak beyazla birlikte görülebilir)
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orijinal İşlevi: Av, bekçi
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları, arkadaş
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 20-34/20-34 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 56-66/56-66 cm

Temel Özellikleri
Dengeli, canlı, güçlü… Efendisine karşı çok duyguludur ama öteki köpeklere karşı kıskançtır.

Neler Yapar?
Atalarının en iyi niteliklerini almış bir köpektir. Mükemmel bir koku alma duyusu vardır. Güvenli, zeki ve zarif vücut hatları olan bir köpektir. Avlanmanın gereklerini en iyi şekilde yerine getirir. Evde uyuması gerekir. İyi huyludur.

Kökeni
Yirminci yüzyılın ilk yıllarında Alman Pointeri, Tel Tüylü Griffon, Pointer, Bloodhound ve Airedale cinsi köpeklerin dikkatli bir biçimde çiftleştirilmesiyle yetiştirildi. Alman Drahthaar Kulübü, cinsin kalitesini en yüksek düzeyde tutmak için her batında sadece en iyi altı yavruyu seçip kayıtlara geçirir.

 


ALMAN KISA TÜYLÜ PUANTERİ

alman ksa tyl puanteri

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek, çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: German Shorthaired Pointer, Deutscher, Kurzhaariger Vortsehund, Kurzhaar, Alman Kısa Tüylü Poyintır
Rengi: Kırmızımsı kahverengi, kırmızımsı kahverengi ve beyaz
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1600'ler
Orijinal İşlevi: Av
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 25-32/20-27 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 58-64/53-58 cm

Temel Özellikleri
Coşkulu, eğitilebilir, atik, kararlı, zeki, neşeli, itaatkar, çocuk dostu.

Neler Yapar?
Kısa tüylü Alman Pointeri her türlü avın bulunmasında, avın izlenmesinde ve korunmasında kullanılır. Dağlarda, ormanlarda, bataklıklarda ve her türlü iklimde olağanüstü bir avlanma yeteneği sergiler. Bir ölçüde kırsal görünüşlü bir köpektir. İyi huylu olmasına rağmen apartman köpeği olarak yaşayamayacağı düşünülür. Bununla birlikte, av mevsimi sona erdikten sonra kendisine belirli bir hareket alanının sağlanması halinde her koşula uyum sağlayabilir.

Kökeni
İspanyol Pointeri'nden türetilen bu köpek, 1600'de Flaman Avcılar tarafından Almanya'ya getirilmiştir. İtalyan ve İngiliz Pointerleri'yle çiftleştirilerek daha hızlı ve daha enerjik hale gelmesi sağlanmıştır. Kısa tüylü modern tipi, Avrupa'da kısa süre içinde popüler olmuştur.

 


BRITTANY SPANIEL

brittany sapaniel

Familya: Çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Epegneul Breton,Brittany Spaniel
Rengi: Turuncu ve beyaz, kırmızımsı kahverengi ve beyaz, turuncu, kırmızımsı kahverengi ve beyaz
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orijinal İşlevi: Avı işaret etme, avı bulma ve getirme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı bulma ve getirme, avı işaret etme yarışmaları.
Ortalama Ömür: 12-13 yıl.
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 14-18/14-18 kg.
Boy Erkek/Boy Dişi: 44-52/44-52 cm.

Temel Özellikleri
Eğitilebilirdir. Belirli bir hareket tarzı vardır. Sevimlidir ve oyuncudur. Sert bir eğitime tabi tutulursa hırçın olabilir. Evde uyuması gerekir. İyi huyludur.

Neler Yapar?
Ormanlık, düzlük ve tepelik, her türlü araziye uyum sağlayabilir. Soğuğa ve neme dayanıklıdır. Özellikle çulluk, keklik ve yaban tavşanı avında kullanılır.

Daima hareketlidir ve coşkuludur, yorulmak bilmez. Avı sudan çıkarıp getirmek için gerekli gelişmiş içgüdülere sahiptir. Orta büyüklükte olduğu ve kolay taşınabildiği için milyonlarca avcı arasında büyük bir şöhret kazanmıştır. Bataklıkta da avlanabilir. Avı rahatlıkla bulur ve kolayca getirir.

Neşeli karakterinden ötürü insana arkadaşlık eden bir köpek olarak da çok popülerdir. Daima bir spor köpeği olmakla birlikte apartman hayatına da kolayca uyum sağlayabilir.

 


İRLANDALI SETTER

irlandal setter

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek
Diğer Adları: Red Setter, Irish Setter
Rengi: Siyaha yakın kızıl(en ufak bir siyah iz olmaksızın parlak)
Çıkış Yeri: İrlanda
Çıkış Tarihi: 1700'ler
Orijinal İşlevi: Kuş avı, avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları.
Ortalama Ömür: 12-14 yıl.
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 31-33/26-28 kg.
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-74/58-69 cm.


Temel Özellikleri
Zekidir, eğitilebilir. Belirli bir hareket tarzı vardır. Sevimlidir ve oyuncudur. Sert bir eğitime tabi tutulursa hırçın olabilir. Evde uyuması gerekir. İyi huyludur.

Neler Yapar?
Ormanlık, düzlük ve tepelik, her türlü araziye uyum sağlayabilir. Soğuğa ve neme dayanıklıdır. Özellikle çulluk, keklik, yaban tavşanı avında kullanılır.

Daima hareketlidir ve coşkuludur, yorulmak bilmez. Avı sudan çıkarıp getirmek için gerekli gelişmiş içgüdülere sahiptir. Orta büyüklükte olduğu ve kolay taşınabildiği için milyonlarca avcı arasında büyük bir şöhret kazanmıştır. Bataklıkta avlanabilir. Avı bulur ve getirir.

Neşeli karakterinden ötürü insana arkadaşlık eden bir köpek olarak da çok popülerdir. Daima bir spor köpeği olmakla birlikte, apartman hayatına da kolayca uyum sağlayabilir.

 


MACAR VIZSLA

macar vzsla

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek, çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Hungarian Vizsla, Magyar Vizsla, Hungarian Pointer, Drotszoru Magyar Vizsla, Macar Vizsla, Macar Puanteri, Macar Pointer
Rengi: Baskın pas altın sarısı
Çıkış Yeri: Macaristan
Çıkış Tarihi: Orta çağ
Orijinal İşlevi: Avı işaret etme, şahinle veya doğanla avlanma, iz sürme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 20-29/20-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 56-61/53-58 cm


Temel Özellikleri
Zekidir, dengelidir, itaatkardır ve duyguludur.

Neler Yapar?
Her türlü ava uyum sağlayabilir. Olağanüstü bir koku alma duyusu vardır. Her türlü arazide, hatta bataklıklarda bile avı sahibine getirir. Yerlisi olduğu Macaristan’ın dışında da tanınır ve değer verilir.

Kökeni
Muhtemelen çok eski cinslerden türetilmiştir. Bu cinsler Transilvanya Tazısı ve Türk Sarı Köpeği'dir. Yakın zamanlarda Kısa Tüylü Alman Pointeri'nin ve normal Pointer'in kanı da, bu cinsin kanına karıştırılmıştır.

Not: Kahverengi, kusur olarak kabul edilir.

 


WEIMARANER

weimaraner

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek, çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Weimaraner Vorstehhund.
Rengi: Grinin bütün tonları
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orijinal İşlevi: Büyük iz sürme oyunları
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 32-39/32-39 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-69/58-64 cm

Temel Özellikleri
Canlıdır, neşelidir, duyguludur ve biraz inatçıdır.

Neler Yapar?
Çok dayanıklıdır. İyi koku alır ve çalışkandır. Her türlü avda kullanılabilir.

Kökeni
Geçmişi yüzyıllar öncesine uzanır. 1600’lerin başında yapılan bir Van Dyck Tablosu'nda görülmektedir. Kökeni hakkında çeşitli teoriler vardır. Albinizme yakalanmış eski bir Alman Av Köpeği'nden türediğini söyleyenler vardır. Bazıları da Alman Tazısı Braken’den geldiğini iddia ederler. Bazıları ise Weimer Grand Dükü Karl August’un, normal bir pointer ile sarı bir pointeri çiftleştirerek bu cinsi elde ettiğini öne sürerler.

 


GORDON SETTER

gordon setter

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek
Rengi: Siyah ve sarımsı kahverengi
Çıkış Yeri: Büyük Britanya(İskoçya)
Çıkış Tarihi: 1600'ler
Orijinal İşlevi: Kuş avı, avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 25-36/20-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 61-69/58-66 cm

Temel Özellikleri
Zekidir, gayretlidir, yardımseverdir, naziktir ve insan dostudur. Evde uyuması gerekir.

Neler Yapar?
İngiliz ve İrlandalı kuzenlerine kıyasla daha az çeviktir ve biraz yavaştır. Bununla birlikte türünün en anlayışlı ve zeki örneklerindendir. Koku alma duyusu gelişmiştir. Avı getirme bakımından mükemmeldir. Düzlüklerin ve ormanların yanı sıra bataklıklarda da gayet iyi çalışır.

Genel bir av köpeği olmakla birlikte çulluk avında başarılıdır. Çok sağlıklı olması, bekçiliğe ve aile hayatına uyum sağlama yeteneği olumlu nitelikleri arasında sayılabilir.

Kökeni
17.yüzyılın sonunda Gordonlu İskoçya Dükü IV. Alexander tarafından geliştirildi.

 


İNGİLİZ SETTER

ingiliz setter

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek
Diğer Adları: Lawerack, English Setter, Lawerack Setter
Rengi: Siyah ve beyaz, beyaz ve portakal, beyaz ve kestane ya da üç renkli (siyah, beyaz, kızıl)
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1300'ler
Orjinal İşlevi: Kuş avı, avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-29/23-25 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 61-66/58-64 cm

Temel Özellikleri
Sakindir, duyarlıdır, canlıdır, insan dostudur ve duyguludur. Refleksleri iyidir. Disiplinlidir ama coşkuludur. Sabırla ve ikna yoluyla eğitilmeye çok yatkındır.

Neler Yapar?
Adından da anlaşıldığı gibi, avı fark ettiği zaman yarı oturma vaziyetine geçer. En değerli yeteneklerinden biri mükemmel koku alma duyusudur. Saatlerce önce geçip gitmiş bir hayvanın kokusunu bile alabilir.

Ayrıca hızlıdır, enerjiktir, hareketlidir ve güçlüdür. Her türlü araziye(sularla kaplı olanlara bile) uyum sağlayabilir. Kötü hava koşullarına ve yaz sıcağına dayanıklıdır. Her türlü avda kullanılır ve efendisiyle uyum içinde çalışır.


Kökeni
İlk setter, 1500'te Fransa’da İspanyol ve Fransız Pointerleri'nden elde edilmiştir. Üç yüzyıl sonra Büyük Britanya’ya getirildi ve burada son derece zeki bir köpek yetiştiricisi olan Edward Lawerack tarafından geliştirildi. Lawerack, settere bugün de bilinen güzel bir biçim ve harika bir karakter kazandırdı.

Not: Çok iştahlı olduğu için şişmanlama eğilimi vardır. Evde ve bahçede yaşayabilir. Ancak birkaç saat özgür olabilmek için yüksek çitlerin üzerinden atladığı ya da tüneller kazdığı bilinmektedir.

 


VIZSLA

vizsla

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek, çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Hungarian Vizsla, Magyar Vizsla, Hungarian Pointer, Drotszoru Magyar Vizsla, Macar Vizsla,
Rengi: Baskın pas altın sarısı
Çıkış Yeri: Macaristan
Çıkış Tarihi: Orta çağ
Orjinal İşlevi: Avı işaret etme, şahin veya doğanla avlanma, iz sürme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 20-29/20-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 56-61/53-58 cm

Temel Özellikleri
Zeki, eğitilebilir, dengeli, itaatkar ve duyguludur.

Neler Yapar?
Her türlü ava uyum sağlayabilir. Olağanüstü bir koku alma duyusu vardır. Her türlü arazide, hatta bataklıklarda bile avı sahibine getirir. Yerlisi olduğu Macaristan’ın dışında da tanınır ve değer verilir.

Kökeni
Muhtemelen çok eski cinslerden türetilmiştir. Bu cinsler Transilvanya tazısı ve Türk sarı köpeğidir. Yakın zamanlarda kısa tüylü Alman pointerinin ve normal pointerin kanı bu cinsin kanına karıştırılmıştır. Kahverengi kusur olarak kabul edilir.
Hollandalı köpek yetiştiricisi E.K. Korthals tarafından samur tazısı, setter, pointer ve spaniel cinsi köpeklerin çiftleştirilmesiyle 1870 ve 1873 arasında geliştirildi.

 


İTALYAN POINTER

italyan pointer

Tanımı: Yüzü ciddi görünüşlü, uzun ve hızlı koşabilen, zarif ve güçlü bir köpektir.
Yüksekliği: 55-67cm.
Ağırlığı: 25-40kg.
Uzun ve köşeli bir başı, dışa doğru çıkık kavisli kaşları vardır.
Kalın burnu et rengi ya da kahverengidir.
Dudakları sarkıktır.
Gözler: Tüylerinin rengine göre, sarıdır ya da aşı boyası rengindedir.
Kulaklar: Çok gelişmiştir, sarkıktır ve tomar biçimindedir.
Kuyruk: 15-25cm
Tüyler: Kısadır ve parlaktır.
Renkler: Saf beyaz, portakal amber ya da kestane lekeli beyaz, portakal veya kestane benekli beyaz.
Not: Boyunda aşırı sarkıklık, kusur kabul edilir.

Kökeni
Avrupa'nın en eski av köpeği cinslerindendir. Pliny, Xenophon, Dante ve Cellini gibi çeşitli adlar almıştır. On altıncı yüzyılda avda ateşli silahlar kullanılmaya başlandığında popüler oldu.


Kişiliği
Düşüncelidir, itaatkardır, uysaldır, eğitilebilirliği yüksektir ve sadıktır. Çok neşeli bir köpek değildir.

Kullanımı
Avı bulma konusunda çok yeteneklidir. Yakaladığı avı güvenli bir biçimde bulur ve hata yapmadan getirir. Her tür ava uyum sağlayabilir. Avcı ile tam bir iş birliği içerisindedir. Sakin ve temizdir. Aileye gayet iyi uyum sağlar.

 


FRANSIZ POINTER

fransz pointer

Kökeni: Bütün pointerierin İtalya'dan geldiğine dair yerleşmiş bir görüş vardır. Buna karşılık bazı yazarlar, Molossus ile tazının çiftleşmesiyle oluşan Fransız Pointeri'nin yerli bir cins olduğunu iddia ederler.
Kafa Yapısı: Güçlü ama hantal olmayan bu köpeğin muhteşem bir başı ve soylu bir görünüşü vardır. Kafatası hafif çıkıktır, yüzü dört köşedir ve iri burnu kahverengidir.
Gözler: Kestane ya da koyu sarıdır, ciddi ve dost bakışlıdır.
Kulaklar: Sarkıktır, hafif pilelidir
Kuyruk: Kesik
Göğüs: Geniş ve çıkık
Omuzlar ve bacaklar: Çok kaslı.
Yükseklik: 56-65 cm.
Ağırlık: 25-32 kg.
Tüyler: Sık ve kalın, baş ve kulaklarda ince.
Renk: Kestane lekeli, beyaz (alabalık desenli olabilir).
Kişiliği: İtaatkar, sadık, aile içerisinde sakin.

Kullanımı: Koku alma duyusu mükemmeldir. En zor arazilere uyum sağlayabilir. Çok güzel, heykelsi bir görünüşü vardır. Her türlü ava uyum sağlayabilir. Ancak avını biraz sert ısırır.

 


WIREHAIRED POINTING GRIFFON

griffon

Familya: Av köpeği, avı işaret eden köpek, çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Tel Tüylü Griffon, Korthals Griffon, Pointing Wirehaired Griffon,Griffon D'Arrjt a Poil Dur.
Rengi: Kestane rengi benekli çelik grisi, beyaz ve kestane ya da sadece kestane
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orijinal İşlevi: Avı işaret etme, avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı bulup getirme
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 23-27/23-27 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 56-61/51-56 cm

 

(www.evcilkopekler.com)

Hava Durumu

Fair

26°C

Trabzon

Fair

Humidity: 17%

Wind: 19.31 km/h

  • 24 Mart 2016

    Partly Cloudy 21°C 14°C

  • 25 Mart 2016

    PM Showers 17°C 9°C